Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi történik a hajunkkal a kor előrehaladtával?

TUDTAD, HOGY A HAJAD VELED EGYÜTT ÖREGSZIK?

Az idő, a stressz és az életmód mind nyomot hagynak maguk után. Tetten érhetők a bőrön, a körmökön, a fogakon és a hajon is. A hajhullás és az ősz hajszálak csak néhány jele a kor előrehaladtának.

Gondoltad volna, hogy a hajad már akkor öregedésnek indul, amikor Te magad még fiatal vagy és erőd teljében érzed magad?

A haj öregedése élethosszig tartó folyamat

A haj típusa főként a genetikától függ, de az állapota folyamatosan változik, amiben külső és belső tényezők (például hormonok, életkori sajátosságok, egészségügyi állapot) bőven közrejátszanak. Egyetlen hajszál élete 2 és 7 év közöttire tehető, majd elhullik és a helyére új nő.
Azzal viszont számolnod kell, hogy a kor előrehaladtával a bőr faggyútermelése lecsökken, a hajhagymák lassú, de fokozatos sorvadásnak indulnak, aminek következménye a hajhullás és a hajszálak elvékonyodása. Ezért van, hogy a haj idősebb korban egyre kisebb volumennel bír és egyre ritkább, gyengébb.

Azért van jó hírünk is!

Ugyanis ha odafigyelsz a megfelelő, professzionális ápolásra, a hajkoronádat olyan kondícióban tarthatod, amire érettebb korban is büszke lehetsz.

Gyermekkorban

A pocakban növekvő baba hajhagymái már a terhesség 14-15. hete körül megjelennek,
de ez még nem garancia arra, hogy a baba valóban hajjal jön majd a világra. Az újszülött haja nagyon puha és selymes tapintású. Nem véletlen a „babahaj” kifejezés. A haj körülbelül a hatodik hónapban indul intenzívebb növekedésnek, de még ilyenkor is jellemző a hajhullás. Körülbelül a 18. hónapra alakul ki a kisbaba teljes hajkoronája, ami gyermekkorban tovább változhat a színét és típusát tekintve.

 

Tinédzserkorban

A gyermekkort hátrahagyva a haj átmérője megvastagszik, erősebbé válik,
típusa tovább változhat (például az addigi göndör haj egyenessé válhat, a hullámos pedig teljesen begöndörödhet). Erről a pubertáskorba lépve aktiválódó hormonok, mint a tiroxin, inzulin és androgén – tehetnek.

 

A 20-as években

Ebben a korban a haj jellemzően túl van már néhány festésen, fazonon, formázáson és drogériás termék kísérleten. Ez pedig nem kíméli a haj állapotát. A túlzott hőkezelés hatására a haj száraz, töredezett, élettelen lehet. Ha eddig nem tettük, érdemes elkezdni tudatosan gondoskodni a hajról, mert ezzel lesz esélyed arra, hogy a későbbi életszakaszok károsodásait kiegyensúlyozhasd.

 

A 30-as, 40-es években

A legtöbb változás a harmadik X-et követően történik. A haj mennyisége átlagosan 35 éves korban tetőzik, onnantól kezdve folyamatosan csökken. A hajhagymák öregedő szakaszba lépnek, a hajnövekedés lelassul és a tüszők is egyre kevesebb melanint termelnek, aminek következtében megjelenhetnek az első ősz hajszálak. A nők esetében a terhesség, a szülés és a szoptatás körül felborult hormonháztartás még több változást idézhet elő a fokozott hajhullástól kezdve az intenzív hajzsírosodásig.

 

Az 50-es évektől

A menopauzához közeledve, a nemi hormonok, -amik elősegítik a tüszőrostok stimulálását - csökkennek, némelyik működése teljesen leáll. Ez szemmel látható hajhullást okoz. A hajmennyiség 5%-a 45 éves korig kihullik, míg 50 éves korra ez a szám eléri a 11%-ot. 
A férfiak esetében a klasszikus „férfi-mintázatú” kopaszodás jelenik meg a hajvonal mentén és a fejbúbon. Nőknél ez a jelenség egységesebb. A melanin termelés tovább csökken, a szürkés hajszálak egészen fehérbe hajlók lehetnek.

laughMinden kornak megvan a maga szépsége és hajállapota.  laugh

Ahhoz, hogy otthon megfelelően ápolhasd a hajkoronád,
töltsd ki 
ingyenes hajtípus és hajállapot tesztünket!

Az oldal tetejére