Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KÓCOS? SZÖSZÖS? GUBANCOS? FRIZZ? MIND EGYET JELENT.

Utálod kiengedve hordani a hajad?

A párás levegő kész rémálom a hajad számára, mert azonnal szöszös, kócos lesz a hajad?

Nem vagy ezzel egyedül  smiley

Mikor fordul elő leginkább és mi okozza a kócos, szöszös, ún. FRIZZ  hajat?

Olyan évszakokban és körülmények között fordul elő a leggyakrabban, amikor a hajunk a legszárazabb, a levegő pedig a legpárásabb. Vagyis leginkább nyáron, főként vízpartok közelében, valamint tavasszal és ősszel, esős időszakokban.
Elsősorban a fehérje és a zsírsavak hiánya okozza, mely általában a száraz vagy károsodott hajra jellemző. Ha a haj nedvességtartalma nem megfelelő, elveszíti páraálló képességét, a hajszálak külső rétege (kutikula) megduzzad a környezetéből felvett párától és beengedi a levegőt, amitől pedig a haj sztatikussá válik.

Milyen hajtípusra a legjellemzőbb a szöszös, kócos, gubancos kinézetű haj?

A haj típusától és állapotától függően az ún. frizz haj sokféleképpen nyilvánulhat meg. Ennek ellenére a végeredmény szinte mindig ugyanaz: kócos, szöszös, rendezetlen és egyenetlen haj textura, ami göndörödik/”kiáll” a haj tömegéből, akár csak részleteiben is. Összességében pedig rakoncátlan látványú hajat eredményez, ami ápolatlannak és nehezen kezelhetőnek tűnik, ráadásul fénytelen és sprőd, sokak úgy élik meg, mintha szénaboglyává válna a hajuk. Néhány példa a frizz (kócos) haj megjelenésére:

Az tehát, hogy a hajad frizz (szöszös, gumancos) állapotban van, egyértelműen annak a jele, hogy nincs megfelelő kondícióban. Ezt fogásra is érzékelhetjük, mert a frizz haj jellemzően száraz és sprőd tapintású.

Hogyan tudjuk ezt az állapotot megszüntetni?

A frizz (szöszös) haj ellen leginkább a megfelelő hajápolási rutinnal lehet védekezni.

Tehát ha a hajad hajlamos a frizz, szöszös állapotra párás környezetben, akkor az otthoni hajápolási rutinod kialakításakor figyelembe kell venned, hogy a nedvességtartó képessége nem megfelelő. 

Minta otthoni hajápolási rutin frizz hajra, 2 féle fejbőr típus esetén:

ANTI-FRIZZ szett NORMÁL/ZSÍROS fejbőrre

 1. KERATIN CARE sampon: hajmosás 2× egymás után
 2. KERATIN CARE kondicionáló: pár perc után alaposan öblítsük ki
 3. QUICK FIX hajformázó folyadék: törölköző száraz hajra
 4. MACADAMIA hajszérum: hajszárítás végén és minden nap használva

Az otthoni hajápolási rutinban a professzionális hajformázók használata kulcsfontosságú, mert a professzionális hajformázó folyadék egyszerre táplál és hidratál, hővédelemmel látja el a hajat, míg a hajszérum olajos állagánál fogva nem hagyja kiszáradni a hajat,
valamint taszítja a párát és UV védelmet is biztosít.

ANTI-FRIZZ szett SZÁRAZ/ÉRZÉKENY fejbőrre

 1. SENSE Rej. sampon: hajmosás 2× egymás után
 2. SENSERej. kondicionáló: pár perc után alaposan öblítsük ki
 3. QUICK FIX hajformázó folyadék: törölköző száraz hajra
 4. MACADAMIA hajszérum: hajszárítás végén és minden nap használva

További TIPPEK a frizz (kócos, szöszös) haj ápolásához:

 • Sose hagyd teljesen magától száradni, legalább félidőtől hajszárítóval szárítsd! Ennek az az oka, hogy hajszárító hatására, a hő által a hajszálvégek lezárttá válnak, így a haj kevésbe reagál a pártatartalomra. Ha levegőn szárítjuk a hajat, a hajszálvégek nyitottak maradnak és így sokkal könnyebben reagálnak a környezet páratartalmának változására.
 • Az sem mindegy, hogyan szárítjuk a hajunkat! A haj szárítását mindig a növekedés irányába végezd, sose ellentétesen, különben a meleg levegővel megnyithatod a kutikulát (haj belső szerkezete) és ezáltal a hajad sprődebbnek tűnhet és könnyebben felveszi a párás levegőből a nedvességet.
 • A speciális hajsimító hajkefe nem károsítja fizikailag a hajszálakat, mert könnyedén, hajhúzás mentesen bontja ki a kócos hajat is. A haj egyenesítésének pedig kiváló hajkímélő alternatívája az egyenesítő hajkefe, amivel helyettesíthető a hajvasaló használata.
 • Védd a hajad a káros hőhatásoktól: hajszérummal, nem túl meleg hajszárítóval és ritkán, akkor is maximum 180 fokra felmelegített hajvasalóval (csak a frissen mosott hajat ajánlott vasalni).

Az oldal tetejére